Inhoud
- 1 Mawlānā Yaseen Akhtar Misbahi: Zijn heengaan is een groot Verlies voor de Gemeenschap
- 2 Beknopte Biografie van Allamah Yaseen Akhtar Misbahi
- 3 Allamah Yaseen Akhtar Misbahi en zijn nobele leermeester (Shuyukh)
- 4 Allamah Yaseen Akhtar Misbahi: Zijn loopbaan
- 5 Allamah Yaseen Akhtar Misbahi: Zijn eigenschappen en karkater
- 6 De naam Misbahi en Allamah Yaseen Akhtar
- 7 Allamah Yaseen Akhtar Misbahi en zijn Liefde en bewondering voor Hafize Millat
- 8 Allamah Yaseen Akhtar Misbahi: En gepassioneerde journalist
- 9 Allamah Yaseen Akhtar Misbahi en enkele van zijn literaire werken
Mawlānā Yaseen Akhtar Misbahi: Zijn heengaan is een groot Verlies voor de Gemeenschap
Op de namiddag van 8 mei 2023 heerste er treurnis in het kleine stadje Adari, gelegen in de Kasba van Khalispur. De schaduwen van verdriet en wanhoop strekten zich uit en wolken van pijn en leed overdekte de lucht. Op 7 mei, om 9 uur en 50 minuten ’s avonds, blies de Eerwaarde Allamah Yaseen Akhtar Misbahi, de Meesterschrijver, zijn laatste adem uit in het AIIMS-ziekenhuis in Delhi. Nadat ik het pijnlijke nieuws van zijn overlijden op Facebook had gelezen, vonden woorden van de zielsterugkeer hun weg naar mijn lippen. In een staat van onrust droeg ik de Fātiḥa op voor zijn ziel.
Het betreurenswaardige overlijden is een pijnlijke gebeurtenis voor de Ahl al-Soenna, met name een onherstelbaar verlies voor Jamia Ashrafia Mubarakpur. Zijn lichaam werd overgebracht naar Khalispur, waar een grote menigte van geleerden, studenten, lokale bewoners en bezoekers van buiten de stad zich verzamelde. Op de weg naar Mau in Adari bevindt zich een groot stuk land dat aan hem toebehoort, waar zijn graf werd voorbereid. De begrafenisrituelen werden geleid door de Eerwaarde Allāmah Shāh Abdul Hafeez Azizi, de president-directeur van Jamia Ashrafia Mubarakpur. Met groot verdriet en leed werd hij aan de aarde toevertrouwd.
Dit is wat elke moslim op deze wereld meemaakt. Grote meesters van voortreffelijkheid en kennis, wanneer zij hun laatste adem uitblazen, worden zij met onze eigen handen onder de aarde begraven. De dood is een onontkoombare realiteit waar geen enkele macht ter wereld aan kan ontsnappen, of het nu gaat om grote koningen of regeringsleiders, op wiens aanwijzingen duizenden en miljoenen mensen vertrouwen. Deze mensen kunnen hun koning of regeringsleider niet beschermen tegen de engel des doods. Daarom zijn we bevolen om de woorden “Hieruit hebben Wij jullie geschapen en daarin zullen Wij jullie doen terugkeren, en uit haar zullen Wij jullie opnieuw tevoorschijn brengen” in drie delen te lezen en na elk deel aarde op het graf te strooien. Deze islamitische methode is ook bij zijn begrafenis met verdriet en leed uitgevoerd. Duizenden mensen hebben met bevende handen deze gepassioneerde hoeder van kennis en wijsheid, en deze vorst van godsdienst en wetenschap, onder de aarde begraven. Ah! Honderden zuchten!
Behalve de essentie van God, die eeuwig en onvergankelijk is
In de wereld was niemand eeuwig nog zal zijn.
Wij bidden uit de grond van ons hart tot Allah en vragen Hem om de reis van zijn graf en opstanding gemakkelijk te maken, en hem met Zijn bijzondere gunst en vriendelijkheid een verheven plaats in het Hemelse Paradijs te schenken. Amīn.
Beknopte Biografie van Allamah Yaseen Akhtar Misbahi
Hij werd geboren op 12 februari 1953 in Khalispur, een plaats verbonden met Adari in het district Mau in de Indiase provincie Uttar Pradesh. Als jongeman volgde hij zijn opleiding aan de Madrasa Islamia Baitul Uloom in Khalispur, waar hij zich toelegde op de studie van de Koran en Urdu. Zijn religieuze scholing begon aan de Madrasa Ziyaul Uloom in Kasba Adari, district Mau, en vervolgde hij aan Madrasa Ziyaul Uloom Khairabad, eveneens in district Mau. Daarna volgde hij gevorderde studies aan de prestigieuze Madrasa Ashrafia Misbahul Uloom in Mubarakpur. In 1970 rondde hij zijn religieuze opleiding af en behaalde hij zijn academische graad, waarna hij gehuldigd werd met een tulbandceremonie.
Allamah Yaseen Akhtar Misbahi en zijn nobele leermeester (Shuyukh)
Onder zijn docenten bevonden zich enkele bekende persoonlijkheden, waaronder:
- Zijne Excellentie, Hafize Millat, de Eerwaarde Grootgeleerde Shāh Abdul Aziz Muḥaddith Moradabadi, oprichter van Jamia Ashrafia Mubarakpur.
- De samensteller van Fatāwā Riḍawiyyah, de Eerwaarde Grootgeleerde Hafiz Abdul Rauf Biliawi, adjunct-Sheikh al-Ḥadīth van Jamia Ashrafia Mubarakpur.
- De shariarechter, de Eerwaarde Grootgeleerde Muhammad Shafi Mubarakpuri, voormalig professor en directeur van Jamia Ashrafia Mubarakpur.
- Bahrul Uloom, de Eerwaarde Moefti Abdul Mannan Azmi, voormalige rector van Jamia Ashrafia Mubarakpur.
Allamah Yaseen Akhtar Misbahi: Zijn loopbaan
In 1971 begon hij zijn werkzaamheden als docent aan Darul Uloom Ghareeb Nawaz in Ilahabad.
In 1973 reisde hij naar Lucknow om zijn vaardigheden in de Arabische literatuur te verfijnen. Daar voltooide hij de tweejarige studie “Arabische taal- en letterkunde”.
Van 1974 tot 1982 diende hij als hoofd van de afdeling Arabische literatuur aan Jamia Ashrafia Mubarakpur. Hij toonde uitmuntendheid in de Arabische literatuur en andere wetenschappen en kunsten, en veel van zijn studenten verrichtten belangrijke religieuze, wetenschappelijke en missionaire diensten, zowel binnen als buiten het land.
Allamah Yaseen Akhtar Misbahi was een erkend professor in de Arabische literatuur aan Jamia Ashrafia Mubarakpur. Hij compileerde de verzameling “Al-Madīḥ al-Nabawī” van Arabische lofdichten. Op dezelfde manier werkte hij samen met zijn collega, de Eerwaarde Mawlānā Iftikhar Ahmad Qadri, aan de compilatie van “al-Adab al-Jamīl”, een verzameling Arabische essays geschreven door grootgeleerden. Met de gratie van Allah zijn beide werken verplichte literatuur geworden aan Jamia Ashrafia Mubarakpur en andere universiteiten.
In 1976 stichtte hij samen met zijn drie metgezellen, de Eerwaarde Grootgeleerde Muhammad Ahmad Misbahi, de missionaris van Ahl al-Soenna Mawlānā Muhammad Abdul Mubeen Nomani Qadri en Mawlānā Iftikhar Ahmad Qadri, de publicatie- en uitgeverijafdeling van Al-Majmāʾ al-Islami. Dankzij de gunst van Allah werden er opmerkelijke prestaties behaald op het gebied van religie, soennitische leer en intellectueel onderzoek.
Van 1982 tot 1984 was hij actief op het gebied van ICT en daaraan gerelateerde activiteiten in Riyad, Saoedi-Arabië. Daarna vestigde hij zich in Delhi en zette hij zich tot aan het einde van zijn leven in voor religieuze werkzaamheden.
Allamah Yaseen Akhtar Misbahi: Zijn eigenschappen en karkater
Allamah Yaseen Akhtar Misbahi toonde als student al veel eerbied en respect voor zijn leraren. Hij streefde naar excellentie in zijn studie, maar haalde ook waardevolle inzichten uit zijn leraren en oudere geleerden. Naast zijn eigen studierichting had hij ook interesse in diverse vakgebieden en boekte daarin aanzienlijke successen. Zijn nieuwsgierigheid beperkte zich niet tot studieboeken, maar omvatte ook nationale en internationale aangelegenheden.
Hij was diep betrokken bij de politieke situatie van India en had een grondig begrip van de verschillende aspecten ervan. Hij nam een belangrijke verantwoordelijkheid op zich om de politieke omstandigheden te analyseren en had een goed inzicht in de verantwoordelijkheden van leiders binnen de hindoeïstische gemeenschap. Hij was goed op de hoogte van politieke processen en begreep hoe essentieel het was voor hindoeïstische leiders om hun verantwoordelijkheden serieus te nemen.
Op dezelfde manier had hij een diepgaand begrip van de dynamiek van Ahl al-Soenna binnen de politieke arena. Hij was bekend met hun wisselende stemmingen, momenten van intense passie en rust, en begreep hoe deze zich verhielden tot de politieke situatie in het land. Met grote belangstelling bestudeerde hij de leiderschapsprincipes en politiek van de moslimgemeenschap. Hij creëerde mogelijkheden voor de praktische ontwikkeling van de moslimgemeenschap door inzichten uit zowel het verleden als het heden toe te passen.
Allamah Yaseen Akhtar Misbahi werd erkend als een vooraanstaand denker en journalist op het gebied van religieuze aangelegenheden. Met scherpzinnigheid analyseerde hij de geschiedenis van de soennitische leer en geleerden, en hij werd vaak geraadpleegd door jonge geleerden en moderne denkers. Zijn adviezen waren gebaseerd op zijn eigen ervaringen en observaties, en hij moedigde degenen die zijn advies zochten aan om naar hun beste vermogen te handelen binnen hun capaciteiten. Hij was ook open-minded en luisterde naar de meningen van anderen bij het geven van advies. Na discussies en consultaties streefde hij naar consensus in de vergadering.
We moeten erkennen dat zijn gedachten niet altijd juist hoefde te zijn, maar over het algemeen leverden zijn inspanningen positieve resultaten op. Het is waar dat er wereldwijd talloze plannen en adviezen worden geformuleerd, maar in de praktijk wordt er vaak maar beperkt rekening mee gehouden, zoals wij en u allen weten.
Allamah Yaseen Akhtar Misbahi was ongetwijfeld een bekwaam schrijver, een doelgerichte planner, een denker van Ahl al-Soenna en iemand die vloeiend was in de Urdu- en Arabische talen. Hij stond bekend om zijn bescheidenheid, het vermijden van vleierij en zijn eenvoudige levensstijl. Wanneer hij aanwezig was, stond hij open voor gesprekken en hij had al snel inzicht in de gemoedstoestand en gedachten van anderen. Als ze niet op dezelfde golflengte zaten, paste hij zijn gesprekstechniek aan om beter op hen af te stemmen.
Hoewel hij een grote liefde had voor khanqahs, de islamitische kloostergemeenschappen, vermeed hij altijd overdrevenheid in devotionele toewijding. Hij koesterde een diepe genegenheid voor Jamia Ashrafia Mubarakpur en had veel respect voor zijn geliefde leraar, Hafize Millat -moge Allah zijn graf verlichten-. Hij heeft uitgebreid geschreven over de persoonlijkheid van Hafize Millat en beschouwde Jamia Ashrafia als een intellectuele, literaire en juridische beweging. Daarnaast heeft hij verschillende aspecten van Jamia Ashrafia geïntroduceerd en hierover in het Urdu en Arabisch geschreven.
De naam Misbahi en Allamah Yaseen Akhtar
Darul Uloom Ahl Sunnat Madrasa Ashrafia Mubarakpur” is de officieel geregistreerde naam van Misbahul Uloom Jamia Ashrafia Mubarakpur. Zoals Dr. Sharar Mubarakpuri ons vertelt over zijn eigen studententijd, werd er onder de studenten gediscussieerd over hoe afgestudeerden van Jamia Ashrafia genoemd zouden worden. De naam “Ashrafi” is gereserveerd voor vertegenwoordigers en volgelingen van de Khanqah Ashrafia, een heilige plek in Kichaucha. Naast de gebruikelijke naam “Darul Uloom Ashrafia”, wordt ook de term “Misbahul Uloom” toegevoegd, wat “Lamp van Kennis” betekent. Na grondige discussie is gezamenlijk besloten dat afgestudeerden van Jamia Ashrafia de aanduiding “Misbahi” aan hun eigen namen zouden toevoegen.
Sheikh al-Islam Syed Mohammad Madani Ashraf Ashrafi Kichauchwi was een pionier in het gebruik van de toevoeging “Misbahi” bij zijn naam tijdens zijn studieperiode. Na hem volgden andere afgestudeerden van Ashrafia zijn voorbeeld en namen zij ook deze benaming aan. De leider der Geleerden, Mawlānā Muhammad Ahmad Misbahi, gebruikte consequent de aanduiding “Misbahi” bij zijn naam. Om deze reden staat hij bekend als Misbahi Sahib in Jamia Ashrafia Mubarakpur en de omliggende gebieden. In Delhi en andere regio’s wordt de Meesterschrijver, Allāmah Yaseen Akhtar Misbahi – moge Allah hem genade schenken – echter bekend als “Misbahi Sahib”.
Toen hij het tijdschrift “Hijaz-e-Jadeed” lanceerde vanuit Matia Mahal in Delhi, betrok hij afgestudeerde geleerden van Jamia Ashrafia in zijn bestuurs- en adviesraden en bleef hij consequent “Misbahi” gebruiken als aanduiding bij hun namen. Tegenwoordig, dankzij Allah, worden alle studenten van de achtste klas in Jamia Ashrafia aangeduid als “Misbahi Sahib”. Het is een blijvend testament van zijn beweging dat tegenwoordig duizenden afgestudeerden van Jamia Ashrafia, zowel in binnen- als buitenland, met trots de aanduiding “Misbahi” aan hun namen toevoegen.
Allamah Yaseen Akhtar Misbahi en zijn Liefde en bewondering voor Hafize Millat
In 1978 had “The Monthly Ashrafia” de eer om het speciale nummer genaamd “Het Hafize Millat-nummer” te publiceren, bestaande uit 576 pagina’s. Allamah Yaseen Akhtar Misbahi, de meesterschrijver, speelde een essentiële rol bij de organisatie, publicatie en herziening van dit nummer, dat in 2022 zijn tweede editie beleefde.
Het waardevolle artikel van de meesterschrijver, getiteld “Hafiz Millat, een revolutionaire persoonlijkheid”, vormde een bijzondere bijdrage aan dit nummer. Een goed artikel omvat bepaalde elementen, waarbij de schrijver met een breed perspectief, ervaringen en observaties de lezer weet te betoveren met verbazingwekkende creativiteit en een stijl die het hart en de geest beïnvloedt. Met gepassioneerde inzet heeft de meesterschrijver dit artikel in liefde en bewondering van Hafize Millat geschreven.
Allamah Yaseen Akhtar Misbahi: En gepassioneerde journalist
Niet alleen blonk hij uit in taalkundige vaardigheden, maar hij stond tevens bekend als een voortreffelijke journalist op het gebied van religieuze zaken. Zijn diepe passie voor journalistiek werd duidelijk in zijn oprichting en redactionele rol bij het maandblad Pāsbān in Allahabad en het weekblad Tājdār in Mumbai. Vanwege deze inzet draagt hij de bijnamen “Pāsbāne Millat” en “Tājdāre Millat”, wat respectievelijk vertaald kan worden als “Beschermer van de Natie” en “Heerser van de Natie”.
Hij getuigde van een progressieve houding en een volwassen visie. De fragmenten uit het maandblad Pāsbān zijn tot op heden waardevolle historische documenten binnen onze gemeenschap. Als zijn waardevolle werken verzameld en uitgegeven worden, zullen toekomstige generaties hiervan kunnen leren en hun geschiedenis kunnen onderzoeken op basis van deze teksten.
Allamah Yaseen Akhtar Misbahi en enkele van zijn literaire werken
Boeken zoals ‘Tranen van Bloed’ (Khoon ke Ansoo), ‘De Koning van India’ (Hind ke Raja), ‘Het Glazen Paleis’ (Sheesh Mahal), ‘De Bries van Genade’ (Naseeme Rahmat), ‘Het Paradijs van Literatuur’ (Firdawse Adab), en vele anderen boeken hebben bijgedragen aan zijn roem en populariteit. Uitgaven van het maandblad Pāsbān, zoals het “Mujahide Azam-nummer”, “Muhadithe Azam-nummer” en “Aqaide Ahle Sunnat-nummer”, vormen de parels van onze bibliotheken. Bij heruitgave zal hun waarde ongetwijfeld stijgen.
In de laatste fase van zijn leven was hij bezig met zijn memoires onder de titel “Tadzkirah”. Het is echter onbekend of dit werk ooit voltooid is.
Het staat onomstotelijk vast dat de Meesterschrijver Allamah Yaseen Akhtar Misbahi grote eer geniet binnen Jamia Ashrafia Mubarakpur. Gedurende deze uitgebreide periode heeft hij onschatbare diensten geleverd op het gebied van schrijven, leiderschap en journalistiek. Hij heeft tot op heden meer dan vijftig betekenisvolle boeken samengesteld over uiteenlopende onderwerpen. Enkele van zijn meest opvallende werken zijn:
- De Shah Waliullahi-serie – Wetenschappelijke en religieuze omstandigheden en effecten (twee uitgebreide volumes).
- De Geleerden van Firangi Mahal.
- Het leven van Sadr-ul-Afadil.
Daarnaast liggen er nog andere geschriften klaar voor publicatie.
Alḥamdullillāh is hij gezegend met drie kinderen, een respectabele echtgenote en andere gewaardeerde familieleden. Moge Allah Zijn bijzondere genade en barmhartigheid over hen allen uitstorten.
Moge Allah, de Meesterschrijver Allamah Yaseen Akhtar Misbahi, belonen met het Paradijs en al zijn zijn werken accepteren. Moge zijn inzet en bijdragen gezegend worden en een blijvende bron van inspiratie en kennis zijn voor generaties die komen. Moge Allah hem Zijn genade en zegeningen schenken in dit leven en het hiernamaals. Amīn.
Mubarak Hussain Misbahi, “Raees ut Tahreer awr Jamia Ashrafia, Mubarakpur Deen-o-Sunniyat ke Faroogh ke Chand Yaadgaar Ghoshe.”, The Ashrafia Monthly, 47:5 (2023),5-12.