Vóór de komst van de Profeet Mohammed -vrede zij met hem- was de situatie in Arabië zeer slecht. Het was een tijd van onwetendheid en primitiviteit. Afgoderij was normaal en elke stam had zijn eigen godenbeeld. Zelfs de zon, de maan, bomen, rivieren en bergen werden als goden vereerd. De Kaʾbah, die alleen voor aanbidding van Allah was gebouwd, werd overschaduwd door 360 afgodsbeelden. Niemand durfde kritiek te leveren op deze beelden.
De Arabieren stonden bekend om hun heetgebakerdheid en trokken snel het zwaard voor kleine zaken. Oorlogen konden jarenlang duren en er werd veel bloed vergoten. Mensen aten kadavers en sommige families doodden of begroeven hun pasgeboren dochters levend. Vrouwen werden als minderwaardig beschouwd en slechts gezien als lustobjecten en slaven.
Mannen trouwden met hun moeders, zussen, dochters en schoondochters. Ze hadden meerdere vrouwen en bij overlijden werden deze verdeeld onder de erfgenamen als eigendommen. Ontucht, klikken, gokken, overvallen, berovingen, ruzies en gevechten waren normaal. Alcohol was een deel van hun leven en er was geen onderscheid tussen legaal en illegaal. Kortom, Arabië verkeerde destijds ver verwijderd van beschaving.
Maar ondanks deze slechte eigenschappen hadden de Arabieren ook positieve kenmerken. Ze waren dapper en uitstekende zwaardvechters. Hun leven in de schaduw van het zwaard was iets om trots op te zijn. Ze waren eerlijk en betrouwbaar, en gastvrijheid was zeer belangrijk voor hen. Het was normaal om een hoogwaardige kameel te slachten als teken van gastvrijheid. En tot slot waren ze ook zeer vrijgevig.
Met de komst van de Profeet Mohammed -vrede zij met hem- veranderde de Arabische samenleving compleet. Hij bracht hen de boodschap van één God en riep op tot rechtvaardigheid, barmhartigheid en naastenliefde. De afgodsbeelden werden vernietigd en de Kaʾbah werd teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat van zuivere aanbidding van Allah. De Profeet Mohammed -vrede zij met hem- bracht ook sociale hervormingen, zoals de bescherming van de rechten van vrouwen, bevordering van de sociale rechtvaardigheid en voor het helpen van de armen en behoeftigen, afschaffing van de stamconflicten, enz.
De Profeet Mohammed -vrede zij met hem- heeft de Arabieren uit hun onwetendheid en barbarij gehaald en hen geleid naar het pad van beschaving en verlichting. Zijn boodschap heeft zich verspreid over de hele wereld en heeft vele mensen beïnvloed. Het is nu aan ons om zijn boodschap voort te zetten en te streven naar rechtvaardigheid, vrede en harmonie in onze samenlevingen.
Abdul Mustafa Azmi, Seerate Mustafa, (Karachi: Dar al-Uloom Amjadia Maktaba Rizviyyah, 1981), 35-36.
Akhtar Hussain Faizi Misbahi, Rasule Mukhtar (Mubarakpur: Majlise Barkat Al Jamiatul Ashrafia, 2007) 9-11.