Volgens de islamitische voorschriften wordt een persoon beschouwd als reiziger als hij of zij minimaal 92 km van zijn of haar woonplaats heeft afgelegd. Het maakt hierbij niet uit of de reis voor iets legaals of illegaals is afgelegd.
Als je overdag je reis begint, dus vanaf de ochtendschemering, dan ben je voor die dag niet vrijgesteld van de vasten. De reden hiervoor is dat het tijdstip waarop je verplicht bent om te vasten is aangebroken. Als je tijdens de reis toch besluit om te stoppen met vasten, dan is het inhalen zonder boetedoening verplicht. Je begaat dan wel een zonde. Als je hierna nog steeds op reis bent, dus na de eerste vastendag, dan ben je wel vrijgesteld van de vasten. Als je echter in de avond reist, dan ben je wel vrijgesteld van de vasten, omdat je dan het verplichte tijdstip van de vasten niet hebt bereikt.
Als je de vasten hebt verbroken voordat je gaat reizen, dan is het inhalen hiervan wel verplicht. Bovendien zul je hiervoor ook de boetedoening moeten voldoen.
Als je overdag reist en vervolgens naar huis terugkeert om bijvoorbeeld iets op te halen dat je was vergeten en vervolgens thuis de vasten hebt verbroken, dan is het noodzakelijk (wājib) om de vasten in te halen en boete te doen.
Als een reiziger voor de islamitische middag terugkeert van zijn reis, terwijl hij nog niets heeft gegeten, is het noodzakelijk (wājib) om de intentie te vormen om te blijven vasten.
Voor de reiziger en medereizigers is het beter om te vasten tijdens de reis als dit mogelijk is. Als dit niet mogelijk is, is het beter om niet te vasten.
Hoewel er redenen zijn om niet te vasten, begaat een persoon die niet vast om een van deze redenen geen zonde. Het is echter wel verplicht om de dagen in te halen zodra het excuus is opgeheven. Als moslims zich aan deze richtlijnen houden, zullen ze zichzelf en hun geloof versterken en dichter bij Allah komen tijdens deze heilige maand van Ramadan.