
Situaties waarin je de dag als een vastende persoon moet doorbrengen tijdens de Ramadan
- Als je terugkeert van een reis naar huis;
Volgens de islamitische voorschriften ben je een reiziger als je minimaal 92 km vanaf je woonplaats hebt afgelegd. Je bent tijdens je reis geëxcuseerd om te vasten. Als je overdag tijdens de Ramadan thuis bent teruggekeerd dan dien je de rest van de dag als een vastende persoon door te brengen.
- Als je menstruatie of kraamvloedperiode eindigt.
Tijdens je menstruatie- of kraamperiode ben je vrijgesteld van vasten. Echter, wanneer de bloeding overdag, tijdens de Ramadan stopt, dien je de rest van de dag wel als een vastende persoon door te brengen.
- Als je herstelt van een geestesziekte.
- Als je geneest van een ziekte.
Personen die lijden aan geestesziekte of niet in staat zijn om te vasten vanwege hun ziekte, zijn niet verplicht om te vasten. Echter, wanneer hij of zij tijdens de Ramadan overdag geneest van deze ziekte, dan dient hij of zij de rest van de dag als een vastende persoon door te brengen.
- Als je per ongeluk water hebt gedronken of onder dwang bent om te eten of te drinken,
Als je per ongeluk hebt ontbeten (Suhūr) nadat de ochtend al was begonnen;
- Als je per ongeluk denkt dat de zon is ondergegaan en breekt met vasten (Ifṭār), terwijl dat niet zo is;
- Als een jongen overdag tijdens de Ramadan volwassen is geworden;
- Als iemand overdag tijdens de Ramadan moslim is geworden;
Wanneer een jongen overdag tijdens de Ramadan volwassen wordt of wanneer iemand zich overdag tijdens de Ramadan bekeert, is het een goede zaak om de rest van de dag als een vastende persoon door te brengen. Als ze echter op het juiste moment de intentie hebben gevormd om te vasten maar daarna toch hebben gegeten, dan hoeven ze de desbetreffende dag niet in te halen.
De vasten tijdens de Ramadan is een belangrijke plicht voor moslims en het naleven van de vastendagen is een teken van toewijding aan het geloof. Het is echter begrijpelijk dat er situaties kunnen zijn waarin een persoon de vasten moet verbreken of moet inhalen. Het is belangrijk om deze situaties te begrijpen en te weten hoe hiermee om te gaan om de integriteit van de vasten en het respect voor de heilige maand te behouden. Door het naleven van deze regels kunnen moslims de Ramadan op een betekenisvolle manier beleven en zich volledig richten op hun toewijding aan Allah.
( وَالْأَخِيرَانِ يَمْسِكَانِ بَقِيَّةَ يَوْمِهِمَا وُجُوبًا عَلَى الْأَصَحِّ ) لِأَنَّ الْفِطْرَ قَبِيحٌ وَتَرْكُ الْقَبِيحِ شَرْعًا وَاجِبٌ ( كَمُسَافِرٍ أَقَامَ وَحَائِضٍ وَنُفَسَاءَ طَهُرَتَا وَمَجْنُونٍ أَفَاقَ وَمَرِيضٍ صَحَّ ) وَمُفْطِرٍ وَلَوْ مُكْرَهًا أَوْ خَطَأً ( وَصَبِيٍّ بَلَغَ وَكَافِرٍ أَسْلَمَ وَكُلُّهُمْ يَقْضُونَ ) مَا فَاتَهُمْ ( إلَّا الْأَخِيرَيْنِ )
Muḥammad bin ʿAlī al-Ḥaṣkafī [1088 AH], al- Durr al-Muḥtār Sharḥ Tanwīr al- Abṣār wa Jāmiʾ al-Biḥār, Kitāb al-Ṣawm, (Beiroet: Dar Al-kotob Al-Ilmiyah, 2002), 147
Disclaimer
De informatie op deze website over de fiqh (islamitische jurisprudentie) heeft betrekking op de Hanafitische rechtsschool. Houd er rekening mee dat de inhoud en interpretaties mogelijk niet representatief zijn voor de andere islamitische rechtsscholen