Ontvang onze nieuwsbrief

Iedere maand geheel gratis!

Profeten kunnen geen zonden begaan (Deel 4)


“Profeten staan boven de engelen. ”

De Koran zegt:

إِنَّ اللَّهَ اصْطَفَى آدَمَ وَنُوحًا وَآلَ إِبْرَاهِيمَ وَآلَ عِمْرَانَ عَلَى الْعَالَمِينَ
Allah heeft Adam, Noeh (Noah) en de mensen van Imraan uitverkoren boven de werelden.
[Soerat Aal Imraan, 3:33]
Dit vers bevestigt dat profeten verheven zijn boven de werelden. Vestigt in gedachte dat engelen ook tot de schepping van Allah horen. Engelen zijn onschuldig en belet van zonden. Gehoorzaamheid is een eigenschap van de engelen. Ze kunnen nooit en nimmer ongehoorzaam zijn aan de verordening van hun Heer. Als de profeten zondaren zouden kunnen zijn, dan zouden engelen in rank hoger zijn dan hen, terwijl dit vers bevestigd dat de profeten boven de werelden uitverkoren en verkozen zijn.

“Mijn verbond zal zich niet uitstreken tot de onrechtplegers.”

De Koran zegt:

وَإِذِ ابْتَلَى إِبْرَاهِيمَ رَبُّهُ بِكَلِمَاتٍ فَأَتَمَّهُنَّ قَالَ إِنِّي جَاعِلُكَ لِلنَّاسِ إِمَامًا قَالَ وَمِنْ ذُرِّيَّتِي قَالَ لَا يَنَالُ عَهْدِي الظَّالِمِينَ
En toen Ibrahiem (Abraham) door zijn Heer op de proef werd gesteld met de opdrachten die hij uitvoerde zei Hij: “Ik maak jou tot voorganger voor de mensen. Hij (Ibrahiem) zei: “Sommigen van mijn nageslacht ook?” Hij zei: “Mijn verbond zal zich niet uitstrekken tot de onrechtplegers.”
[Soerat al- Baqarah, 2:124]
Onrechtplegers en het profeetschap kunnen nooit in een persoon verenigd worden. Onrecht aandoen is een grote zonde. Als de leider (imam) van een volk zelf ontspoord is kan hij nooit en nimmer het volk naar het rechte pad toe leiden. Uit het nageslacht van de profeet Ibrahiem zijn immers de profeten en gezanten van Allah opgestaan. Ze waren waarheidsgetrouw en rechtschapen. Dwaling en laten dwalen zit niet in de het aard van profeten, want het verbond van Allah zal zich niet uitstrekken tot de onrechtplegers.”

Tevens zegt de Koran:

قَالَ يَا قَوْمِ لَيْسَ بِي ضَلَالَةٌ وَلَكِنِّي رَسُولٌ مِنْ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Hij (Noeh) zei: “Mijn volk! Er is in mij geen dwaling, maar ik ben een gezant van de Heer der werelden.”
[Soerat al- A’raaf, 7:59]
Wederom zegt de Koran dat profeten niet kunnen dwalen en altijd het rechte pad bewandelen en het volk ernaartoe leiden.

“Influisteringen van Satan is niet voor profeten.”

De Hadith zegt:

وعن ابن مسعود رضي الله عنه : قال رسول الله – صلى الله عليه وسلم – : ” ما منكم من أحد إلا وقد وكل به قرينه من الجن ، وقرينه من الملائكة : . قالوا : وإياك يا رسول الله ؟ قال : وإياي ، ولكن الله أعانني عليه فأسلم ، فلا يأمرني إلا بخير ”
De eerbiedwaardige Ibn mas’ud heeft gezegd dat de gezant van Allah (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Er is niemand van jullie, maar Allah heeft voor hem zijn gezel vastgesteld uit de Djinn en zijn gezel uit de engelen.” Hierop vroegen de mensen: “En u, o gezant van Allah!” Hij zei: “Ook voor mij, maar Allah heeft mij over hem geholpen en is toen moslim geworden, dus hij gebiedt mij niets, behalve het goede.”
[Sahih al- Muslim, Miskaat al- Masabih baab al- Waswasah]

De Hadith zegt:

قال أبو هريرة رضي الله عنه سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول: ” ما من بني آدم مولود إلا يمسه الشيطان حين يولد فيستهل صارخا من مس الشيطان غير مريم وابنها”

De eerbiedwaardige Abu Hurairah heeft gezegd: Ik heb de gezant van Allah horen zeggen: “Niemand van de kinderen van Adam is geboren of Satan raakt hem niet aan bij de geboorte. Het kind begint te huilen door de aanraking van Satan, behalve Maryam en haar zoon.”
[Sahih al- Muslim, Sahih al- Bukhari, Miskaat al- Masabih baab al- Waswasah]

“Hij spleet zijn borst open”

De Hadith zegt:

عن أنس بن مالك أن رسول الله صلى الله عليه وسلم أتاه جبريل صلى الله عليه وسلم وهو يلعب مع الغلمان فأخذه فصرعه فشق عن قلبه فاستخرج القلب فاستخرج منه علقة فقال هذا حظ الشيطان منك ثم غسله في طست من ذهب بماء زمزم ثم لأمه ثم أعاده في مكانه وجاء الغلمان يسعون إلى أمه يعني ظئره فقالوا إن محمدا قد قتل فاستقبلوه وهو منتقع اللون قال أنس وقد كنت أرئي أثر ذلك المخيط في صدره
De eerbiedwaardige Anas heeft gezegd: “Djibriel kwam bij de gezant van Allah terwijl hij werkzaam was met de kinderen. Hij pakte hem vast en liet hem liggen (op de grond) toen spleet hij zijn borst open en haalde zijn hart naar buiten. Vervolgens haalde hij uit zijn hart een stuk vlees weg en zei: “Dit is in jou een stuk van de Satan.” Hierna waste hij (hart) met het water van Zamzam uit een gouden schaal, toen hechtte hij het dicht en legde het weer terug op haar plaats. De kinderen renden naar zijn moeder (dus zijn zoogmoeder) en zeiden: “Mohammed is om het leven gebracht!” De mensen renden naar hem toe (en troffen hem aan) terwijl zijn kleur was veranderd. De eerbiedwaardige Anas zei: “Werkelijk! Ik heb het litteken op zijn borst zien zitten.”
[Sahih al- Muslim, Miskaat al- Masabih fi Alamat al- Nabuwwah]
De verzen in de Koran die betrekking hebben tot de zonden van profeten is in realiteit geen zonde maar wordt beschouwd als vergeetachtigheid of een uitglijder. Een voorbeeld hiervan is het eten van de verboden boom door de profeet Adam. Allah heeft dit niet beschouwd als een zonde, maar geeft Zelf aan dat hij dit uit vergeetachtigheid heeft gedaan.

De Koran zegt:

وَلَقَدْ عَهِدْنا إِلى آدَمَ مِنْ قَبْلُ فَنَسِيَ وَلَمْ نَجِدْ لَهُ عَزْما
En Wij hadden hiervoor aan Adam opdracht gegeven maar hij vergat het. Wij vonden bij hem geen vastbeslotenheid.
[Soerat At-Taha, 20:115]
Het is verboden over de zondeval van de profeten en gezanten van Allah te praten met uitzondering van wat er in de Koran en Ahadith is vermeld. In realiteit hebben deze een diepgaande betekenis en worden niet gekenmerkt als zonde. Met het onschuld van profeten en gezanten wordt bedoeld dat ze door Allah zijn gevrijwaard voor het begaan van alle zonden.
Het is noodzakelijk om te geloven dat profeten en gezanten van Allah volledig immuun zijn voor het begaan van zonden, aangezien het ons de zekerheid biedt om hun voorbeelden op te volgen om onszelf zodoende te kunnen corrigeren van alle onvolmaaktheden en gebreken. Als het nou gelooft wordt of niet. Het is echter wel zeker dat onze leiders wel belet moeten zijn van zonden anders zou het onrechtvaardig zijn om gestraft te worden voor het opvolgen van de foute handelingen die ons zijn gegeven door Allah’s gidsen. Dit druist op alle fronten in tegen de wijsheid van Allah.

Bronvermelding : Soerat Aal Imraan, 3:33 Soerat al- Baqarah, 2:124 Soerat al- A’raaf, 7:59 Sahih al- Muslim, Miskaat al- Masabih baab al- Waswasah Sahih al- Muslim, Sahih al- Bukhari, Miskaat al- Masabih baab al- Waswasah Sahih al- Muslim, Miskaat al- Masabih fi Alamat al- Nabuwwah Soerat At-Taha, 20:115