Ontvang onze nieuwsbrief

Iedere maand geheel gratis!

Geen God dan Allah! Waarom moslims “Allah” zeggen.


De islam onderwijst ons de zuiverste vorm van monotheïsme (geloof in één God) en beschouwd polytheïsme (meergodendienst) als de grootste zonde. Hij alleen is het waard om aanbeden te worden. Een moslim spreekt God aan bij Zijn persoonlijke naam: ‘Allah’. Het woord ‘God’ en haar soortgelijken in andere talen zijn onstabiel in hun betekenis. Allah is volgens de islam de Enige God, ondeelbaar in persoon en die geen deelgenoten kent. Hij is onvergelijkbaar en niets is zoals Hem. Hij is de bezitter van alle voortreffelijkheden en Hem komen alle schone namen toe.

Het Arabische woord ‘Allah’ is niet afhankelijk van haar letters om de persoon van Allah aan te duiden. Als de eerste letter van het woord ‘Alif’ zou komen te vervallen, dan zou er staan ‘Lillahi’. Dit woord duidt ook de persoon van Allah aan.

De Koran zegt:

وَلِلَّهِ جُنُودُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ
Van Allah zijn de troepen van de hemelen en de aarde.
[Soerat al- Fath, 48:7]

Als de tweede letter, de ‘Laam’, zou komen te vervallen, dan zou er ‘Lahu’ staan. Dit woord verwijst eveneens naar de persoon van Allah.

De Koran zegt:

لهُ المُـلْكُ ولهُ الحَمْد
Voor Hem is de heerschappij en Hem zij lof.
[Soerat at- Taghabun, 64:1]

Indien de tweede ‘Laam’ zou komen te vervallen, dan zou er ‘Hu’ staan. Dit woord duidt eveneens de persoon van Allah aan.

De Koran zegt:

لاَ إِلَـهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ

Allah, er is geen God dan Hij, de Levende, de Zelfstandige.
[Soerat al- Baqarah, 2:255]

Zoals Zijn naam niet afhankelijk is van letters, zo is Zijn persoon ook van niemand afhankelijk.

De andere schone namen van Allah duiden specifiek op Zijn bijzondere eigenschappen. Maar het woord Allah omvat alle eigenschapen. Degene die Hem heeft aangeroepen met het woord ‘Allah’ heeft in feite al Zijn eigenschappen aangeroepen aangezien Allah degene is die alle bijzondere eigenschappen omhelst.

Bij het uitspreken van de islamitische geloofsbelijdenis treedt men in het geloof van Allah. Dit zijn de woorden die van een niet-moslim een moslim maakt.

لا الـــــــــــــــــــــــــــــــــــه إلا الله محمد رسول الله صلى الله عليه و سلم

“Er is geen God dan Allah en Mohammed is Zijn boodschapper (vrede zij met hem)”

Als Het woord ‘Allah’ vervangen zou worden door één van Zijn bijzondere eigenschappen, dan zou men hierdoor geen moslim worden. Het geloof is immers hiermee dan slechts op één van Zijn eigenschapen gebracht en niet op allemaal. Hiervan kan worden afgeleid dat het woord Allah alle eigenschappen omhelst.

De Koran zegt:

هُوَ اللَّهُ الَّذِي لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ عَالِمُ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ هُوَ الرَّحْمَنُ الرَّحِيمُ هُوَ اللَّهُ الَّذِي لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْمَلِكُ الْقُدُّوسُ السَّلَامُ الْمُؤْمِنُ الْمُهَيْمِنُ الْعَزِيزُ الْجَبَّارُ الْمُتَكَبِّرُ سُبْحَانَ اللَّهِ عَمَّا يُشْرِكُونَ . هُوَ اللَّهُ الْخَالِقُ الْبَارِئُ الْمُصَوِّرُ لَهُ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنَى يُسَبِّحُ لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

Hij is Allah. Er is geen God dan Hij, de Kenner van het verborgene en het waarneembare, de Erbarmer , de Barmhartige. Hij is Allah. Er is geen God dan Hij, de Koning, de Allerheiligste, de Instandhouder, de Veiligheidgever, de Bewaker, de Machtige, de Geweldige, de Trotse. Geprezen zij Allah, verheven als Hij is boven wat zij aan Hem als deelgenoten toekennen. Hij is Allah de Schepper, de Maker, de Vormgever. Hem komen de schone namen toe. Hem prijst wat er in de hemelen is en wat er op de aarde is en Hij is de Almachtige, de Alwijze.
[Soerat al-Hasjr, 59:22-24]

Bronvermelding : Soerat al- Fath 48:7 Soerat at- Taghabun 64:1 Soerat al- Baqarah 2:255 Soerat al-Hasjr 59:22-24 Soerat Luqmaan 31:13 Soerat Luqmaan 31:13