Ontvang onze nieuwsbrief

Iedere maand geheel gratis!

Engelen verschijnen in verschillende gedaanten


De aartsengel Djibriel manifesteerde in verschillende gedaanten aan de profeet (vrede zij met hem). Soms in de gedaante van de eerbiedwaardige Dahiya bin Khalifah al- Kalbi (moge Allah tevreden zijn met hem), dan weer in de gedaante van een dorpeling of in zijn ware gedaante.
De eerbiedwaardige Dahiya bin Khalifah al- Kalbi (moge Allah tevreden zijn met hem) was een zeer aantrekkelijke persoon en daarom nam de engel Djibriel vaak zijn gedaante aan. Deze metgezel was een afgevaardigde van de profeet (vrede zij met hem) naar de keizer Hercules.
[al- Bidayah wa al- Nihayah, deel 8]

De Hadith zegt:

عن ابن عمر رضي الله عنهما أن جبريل عليه السلام كان يأتي إلى النبي صلى الله عليه وسلم في صورة دحية بن خليفة الكلبي رضي الله عنه

De eerbiedwaardige ibn ‘Umar (moge Allah tevreden zijn met hem) heeft gezegd dat Djibriel (vrede zij met hem) vaak bij de profeet (vrede zij met hem) kwam in de gedaante van Dahiya bin Khalifa al- Kalbi (moge Allah tevreden zijn met hem).
[Sunan al- Nisai]
Soms verscheen de engel Djibriel (vrede zij met hem) in de gedaante van een dorpeling zoals dat te lezen is in de Hadith van Djibriel.

De Hadith zegt:

قال لي : ” يا عمر ، أتدري من السائل ؟ ” قلت:” الله ورسوله أعلم” قال : ” فإنه جبريل أتاكم يعلمكم دينكم”

“De profeet (vrede zij met hem) zei tegen mij: “O ‘Umar, weet jij wie degene was die de vragen stelde?” Ik zei: “Allah en Zijn gezant weten dat het beste.” Hij zei: “Werkelijk dat was Djibriel die jullie kwam onderwijzen in jullie geloof.”
[Sahih al- Muslim]

Engelen hebben vleugels

Soms manifesteerde de engel Djibriel (vrede zij met hem) zich in zijn ware gedaante. De Koran zegt dat engelen twee, drie of vier vleugels hebben en Allah voegt toe aan de schepping wat Hij wil.

De Koran zegt:

الْحَمْدُ لِلَّهِ فَاطِرِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ جَاعِلِ الْمَلَائِكَةِ رُسُلًا أُولِي أَجْنِحَةٍ مَثْنَى وَثُلَاثَ وَرُبَاعَ يَزِيدُ فِي الْخَلْقِ مَا يَشَاءُ إِنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

Lof zij Allah, de Grondlegger van de hemelen en de aarde, die de engelen tot gezanten met vleugels gemaakt heeft. Twee, drie of vier! Hij voegt aan de schepping toe wat Hij wil. Allah is almachtig.

De Hadith zegt:

عن عبد الله بن مسعود رضي الله عنه : أن النبي صلى الله عليه وسلم رأى جبريل في صورته له ستمائة جناح

Het is overgeleverd door de eerbiedwaardige ‘Abdullah bin Mas’ud (moge Allah tevreden zijn met hem): “Werkelijk de gezant van Allah zag Djibriel in zijn ware gedaante. Hij had 600 vleugels.
[Sahih al- Muslim]

Bronvermelding : al-Bidayah wa al-Nihayah, deel 8 Sunan al-NisaiSahih al-Muslim