Ontvang onze nieuwsbrief

Iedere maand geheel gratis!

Boeken van Allah


De koran zegt:

آمَنَ الرَّسُولُ بِمَا أُنْزِلَ إِلَيْهِ مِنْ رَبِّهِ وَالْمُؤْمِنُونَ كُلٌّ آمَنَ بِاللَّهِ وَمَلَائِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ
De gezant gelooft in wat van zijn Heer naar hem is neergezonden en de gelovigen ook. Allen geloven in Allah, in Zijn engelen, in Zijn boeken en in Zijn gezanten.
[Soerat al- Baqarah, 2:285]

De Hadith zegt:

الإيمان أن تؤمن بالله وملائكته، وكتبه، ورسله، واليوم الآخر، والقدر خيره وشره
Iman is om te geloven in Allah, Zijn engelen, Zijn boeken, Zijn gezanten, in de Laatste Dag en in beschikking dat het goede en slechte van Allah afkomstig is.
[Sahih al- Muslim]
Deze hemelse boeken en geschriften zijn van Allah afkomstig. Allah heeft deze aan Zijn boodschappers geopenbaard. Het aantal boeken en geschriften die Allah heeft gestuurd is ons niet bekend. Echter is het wel belangrijk om geloof te vestigen in alle boeken en geschriften van Allah. De namen van de boeken en geschriften, waarvan de namen bekend zijn, zijn als volgt:
De Taurat was geopenbaard aan de profeet Moesa (Mozes) (vrede zij met hem).

De koran zegt:

إِنَّا أَنْزَلْنَا التَّوْرَاةَ فِيهَا هُدىً وَنُورٌ
Wij hebben de Taurat neergezonden met een leidraad erin en een licht.
[Soerat al- Maida, 5:44]

Tevens zegt de koran:

وَلَقَدْ آتَيْنَا مُوسَى الْكِتَابَ مِنْ بَعْدِ مَا أَهْلَكْنَا الْقُرُونَ الْأُولَى بَصَائِرَ لِلنَّاسِ وَهُدىً وَرَحْمَةً لَعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ

Wij hebben Moesa, nadat Wij de eerdere generaties vernietigd hadden, het boek gegeven als inzichtelijke bewijzen voor de mensen en als leidraad en barmhartigheid. Misschien zullen zij zich laten vermanen.
[Soerat al- Qasas, 28:43]
De Zaboer (Psalmen) was geopenbaard aan de profeet Dawoed (David) (vrede zij met hem).

De koran zegt:

وَآتَيْنَا دَاوُودَ زَبُورًا
En wij hebben Dawoed (David) de Zaboer (De Psalmen) gegeven.
[Soerat al- Isra 18: 55]
De Indjiel (Nieuwe Testament) was geopenbaard aan de profeet ‘Isa (Jezus) (vrede zij met hem).

De koran zegt:

وَقَفَّيْنَا بِعِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ وَآتَيْنَاهُ الْأِنْجِيلَ

En Wij lieten Isa, de zoon van Maryam, daarna volgen en gaven hem de Indjiel.
[Soerat al- Hadied, 57:27]
De koran was geopenbaard aan de profeet Mohammed (vrede zij met hem).

De koran zegt:

وَكَذَلِكَ أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ قُرْآنًا عَرَبِيًّا لِّتُنذِرَ أُمَّ الْقُرَى وَمَنْ حَوْلَهَا وَتُنذِرَ يَوْمَ الْجَمْعِ لَا رَيْبَ فِيهِ فَرِيقٌ فِي الْجَنَّةِ وَفَرِيقٌ فِي السَّعِيرِ

En zo hebben Wij aan u (O, Mohammed) een Arabische koran geopenbaard, opdat u er de hoofdstad (Mekka) en wie er omheen wonen mee waarschuwt en opdat u waarschuwt voor de dag van de verzameling waaraan geen twijfel is: één groep in het paradijs en één groep in het vuurgloed.
[Soerat as-Shura, 42:7]
Naast deze boeken heeft Allah nog vele geschriften geopenbaard die bekend staan als suhoef of sahaief (boekrollen).

De koran zegt:

قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَكَّى . وَذَكَرَ اسْمَ رَبِّهِ فَصَلَّى . بَلْ تُؤْثِرُونَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا . وَالْآخِرَةُ خَيْرٌ وَأَبْقَى . إِنَّ هَذَا لَفِي الصُّحُفِ الْأُولَى . صُحُفِ إِبْرَاهِيمَ وَمُوسَى

Maar welgaan zal het wie zich loutert, de naam van Allah noemt en de salaat verricht. Maar nee, jullie verkiezen het tegenwoordige leven. Maar het hiernamaals is beter en onvergankelijker. Dit staat al in de eerdere geschriften. De geschriften van Ibrahim (Abraham) en Moesa (Mozes).
[Soerat al- ‘Ala, 87:14-19]
We geloven in de hemelse boeken en geschriften die aan de vroegere profeten zijn geopenbaard op een beknopte wijze. We bevestigen dit met onze harten en tong. Echter zijn deze boeken ongeldig verklaard door de komst van de heilige koran.
We geloven in de koran op een diepgaande wijze. We bevestigen dit met onze hart en tong en leven het na door naar de wetten en verordeningen hiervan te handelen. De koran zal altijd in haar oorspronkelijke vorm bewaard blijven. Geen verzen of hoofdstukken kunnen worden toegevoegd, weggelaten of worden vervormd. Allah is immers de Beschermheer van de koran.

De koran zegt:

وَأَنْزَلْنَا إِلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقًا لِمَا بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ الْكِتَابِ وَمُهَيْمِنًا عَلَيْهِ

En Wij hebben het boek met de waarheid naar u neergezonden ter bevestiging van wat er voordien van het boek al was en om erover te waken.
[Soerat al- Maida 5:48]

Tevens zegt te koran:

إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ
En werkelijk Wij hebben de vermaning (de koran) neergezonden en Wij zijn voorzeker de Beschermheer ervan.
[Soerat al- Hijr, 15:9]

Bronvermelding : Soerat al-Baqarah, 2:285 Sahih al-Muslim Soerat al-Maida, 5:44 Soerat al- Qasas, 28:43 Soerat al- Isra 18: 55 Soerat al- Hadied, 57:27 Soerat as-Shura, 42:7 Soerat al- 'Ala, 87:14-19 Soerat al- Maida 5:48 Soerat al- Hijr, 15:9